Halaman

Sekiranya anda ingin menyumbangkan artikel, pendapat, berita terkini atau sebarang komen. Sila e-mailkan kepada
*******************************************************************"misiputra@yahoo.com.my"********************************************************

PEMUDA GENERASI BARU

PEMUDA GENERASI BARU

sembang-sembang sesame kite

Rabu, 25 Ogos 2010

Sungai Laneh Keruh?

Apa perasaan kome bile melihat sungai tempat kome bermain dan menghabiskan masa ketika kecil dicemari dengan kelodak-kelodak akibat kesan pembalakan? Apa pula perasaan kome apabila tidak kelihatan lagi ikan berenang-renang di dalam air?

Bagi teman, tidak ada perasaan lain selain dari marah dan rasa sepak bertubi-tubi orang yang mencemari sungai Laneh tempat teman membesar. Untuk pengetahuan kome, nama Kampung Laneh berasal dari perkataan jernih. Jadi, apa maknanya nama Laneh jika air sungainya sudah tidak jernih?

Takkan kita nak tukar nama kampung kita kepada Kampung Keruh? Nanti marah pula orang Kampung Keruh Hulu dan Kampung Keruh Hilir sebab meniru nama kampung deme.

Menurut sumber-sumber tertentu, punca berlakunya pencemaran air di sungai laneh disebabkan oleh pembalakan. Pada pendapat teman, isu semacam ini hanya dapat diselesaikan oleh Karam Singh Walia. Persoalannya, sampai bila sungai Laneh harus keruh? Orang-orang yang berkenaan, kenyang memakan hasil balak. Yang menderita, adalah kita iaitu rakyat.


1 ulasan:

  1. sedihnyer...dulu mase kecik suke main kat sungai ni...rindu dengan kejernihannya

    BalasPadam

Ayor yang sedap. Rase ler!

Ayor yang sedap. Rase ler!

Kerepek yang ENAK!

Kerepek yang ENAK!